Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Η «Φόνισσα» ξανά στα βιβλιοπωλεία

Η «Φόνισσα» ξανά στα βιβλιοπωλεία

dvd_large_0003420_195Η φωτογραφική ανατύπωση της πρώτης έκδοσης του διηγήματος του Παπαδιαμάντη επανακυκλοφορεί.
Υπάρχουν χίλιοι λόγοι για να διαβάσει, ή να ξαναδιαβάσει, κανείς Παπαδιαμάντη. Ο πρώτος, και πιο σημαντικός, είναι η απόλαυση που προσφέρει η ανάγνωση του έργου του. Ο δεύτερος είναι θεραπευτικός -καθαρίζει το κεφάλι σου από τον συρφετό των λέξεων που το βομβαρδίζουν καθημερινά. Και ο τρίτος είναι ευκαιριακός: Μια επέτειος –το 2011 ήταν τα 100 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα-, μια παράσταση, μια επανέκδοση.
Το 2011 λοιπόν, το Μεταίχμιο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τη φωτογραφική ανατύπωση της πρώτης έκδοσης της «Φόνισσας» από τις εκδόσεις Φέξη. Με το αυθεντικό εξώφυλλο του 1912, τον σχεδιασμό, την κομψή στοιχειοθεσία και προλογικό σημείωμα από τον Βολιώτη πεζογράφο Κώστα Ακριβό. Και –ω του θαύματος- το βιβλίο εξαντλήθηκε. Αλίμονο σ’ εκείνους που το αναζητούσαν στα βιβλιοπωλεία, είτε επειδή αμέλησαν, είτε επειδή φάνηκαν γενναιόδωροι και χάρισαν το πολύτιμο αντίτυπο.
Όμως, η «Φόνισσα» μόλις επανακυκλοφόρησε. Ίδια και απαράλλακτη, όπως είδε το φως για πρώτη φορά ολοκληρωμένη –είχε δημοσιευτεί παλιότερα σε συνέχειες στο περιοδικό «Παναθήναια»- το 1912, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του ίδιου του Παπαδιαμάντη. Για να εντρυφήσουμε κι εμείς στης «Φραγκογιαννούς τα πάθη» όπως μας αξίζει. Και να αναζητήσουμε «το ήμισυ του δρόμου  μεταξύ της θείας και της ανθρώπινης δικαιοσύνης».
Λήδα Πιμπλή
Πηγή: tospirto.net 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου