Τρίτη 2 Απριλίου 2013

εgon Schiele, Two girls on fringed blanket

εgon Schiele, Two girls on fringed blanket

Two girls on fringed blanket.jpg
Egon Schiele, Zwei Mädchen auf einer Franssendecke
(Two Girls on Fringed Blanket)
1911

Gouache, watercolour, ink and pencil, 56 x 36,6 cm
Private Collection – Galerie St. Etienne, New York

Στο Δύο Κορίτσα πάνω σε Κουβέρτα με Κρόσια παρατηρούμε δύο φιγούρες ξαπλωμένες να αγκαλιάζονται σε μία λεσβιακή στάση πάνω σε μία καφέ κουβέρτα. Το κορίτσι στα αριστερά έχει τέτοια στάση, ώστε να επιτρέπει στο θεατή να προσέξει τις μαύρες κάλτσες του με τη λεπτομέρεια των κόκκινων καλτσοδετών και το πάλλευκο δέρμα του. Αντίθετα, το κορίτσι στα δεξιά έχει τυλιχτεί σφιχτά με ένα πράσινο και καφέ πανωφόρι, το οποίο αφήνει ακάλυπτο μέρος των μοιρών του, αποκαλύπτοντας έτσι τα γενετικά όργανα του κοριτσιού. Τα μαλλιά του ορίζουν το κέντρο του πίνακα, αποτελώντας μία γέφυρα για τις χρωματικές επιλογές μαύρου, καφέ και πράσινου του Schiele. Αναμφισβήτητα, τα ρούχα των κοριτσιών ακολουθούν κάποια αφαιρετικά πρότυπα, γεγονός που αποδεσμεύει το έργο αυτό από τη γενικότερη καλλιτεχνική δημιουργία του ζωγράφου.

Ο πίνακας διαθέτει μία ένταση αρκετά πολωμένη μεταξύ της χλομάδας των προσώπων των ανθρώπινων μορφών και των σκούρων αποχρώσεων των ενδυμάτων τους. Όμως, το έργο παρουσιάζει αρκετά αμφισβητούμενα σημεία. Ο Schiele φρόντισε να μην εισάγει στοιχεία που να δηλώνουν με σαφήνεια τη στάση των μοντέλων του. Είναι ξαπλωμένα, είναι όρθια ή κάθονται; Το μόνο έκδηλο στο έργο είναι πως οι κοπέλες έχουν μία ελαφριά κλίση προς τα πάνω και αυτό ίσως μας δίνει το δικαίωμα να υποθέσουμε ότι ο Schiele είχε τα μοντέλα του ξαπλωμένα πάνω σε μία κουβέρτα στο πάτωμα.

Γενικά, το έργο ακολουθεί αφαιρετικά πρότυπα, κάτι όχι σύνηθες για τα δεδομένα του Schiele. Χρώματα γήινα εφαρμόζονται αρκετά πετυχημένα σε μία σύνθεση αρκετά προκλητική για την εποχή της και ειδικά για τη συντηρητική κοινωνία της Βιέννης του 1911. Το επόμενο έτος του 1912 ο Schiele θα παραμείνει για 27 ημέρες στη φυλακή κατηγορούμενος για πορνογραφικά σχέδια και προσβολή της δημοσίας αιδούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου